مراکز و موسسات دانشگاه دهلی DU
حدوداً ۲۸ مرکز و مؤسسه در دانشگاه دهلی وجود دارد که به چهار دسته تقسیم میشوند:
مراکز کارشناسی ارشد
مرکز تحقیقات بایومدیکال دکتر امبدکار: مرکزی است که در آن گروهی از دانشمندان با تخصصهای گوناگون به عنوان تیمی همگرا فعالیت میکنند. فعالیت آنها عموماً مشارکت در تدریس و تحقیق فعال در حوزههای پایه و کاربردی علوم بایومدیکال است.
مؤسسه انفورماتیک و ارتباطات: این مؤسسه بر حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات تمرکز دارد.
مدرسه اقتصاد دهلی: این مؤسسه که DSE نیز خوانده میشود، مرکز آموزش کارشناسی ارشد است. DSE از سال ۱۹۴۹ شروع به کار کرده و بخشهای اقتصاد، بازرگانی، جامعهشناسی و جغرافیای دانشگاه دهلی را در خود جای داده است.
مدرسه روزنامهنگاری دهلی: دانشگاه دهلی مدرسه روزنامه نگاری دهلی (DSJ) را در ۲۰۱۷ تأسیس نمود و دورههای پنجساله روزنامه نگاری را ارائه داد.
مراکز
مرکز نوآوری خوشهای (CIC): این مرکز با هدف مواجه کردن دانشجویان با نظام مطالعاتی نوآورانه و خلاق که تحقیقات را با کاربرد آن در جامعه پیوند میدهد، به وجود آمده است. CIC توسط انجمن ملی نوآوری و همچنین وزارت توسعه منابع انسانی هند حمایت میشود.
مرکز علم، اخلاق و آموزش کوتاری: هدف اصلی این مرکز، بهبود کیفیت زندگی مردم هند است. این هدف مبتنی بر علم، تکنولوژی و آموزش است که سطح رفاه، موفقیت و امنیت مردم را تعریف میکند.
مرکز تحقیقات اقتصاد کشاورزی: بودجه این مرکز تمام و کمال توسط وزارت کشاورزی هند تأمین میشود، تا تحقیقات مربوط به اقتصاد و کشاورزی در هند را انجام دهد. این مرکز از زمان تأسیس تا کنون، هزاران تحقیق مبتنی بر سیاست را برای این وزارتخانه انجام داده است.
مرکز مدیریت زیستمحیطی اکوسیستمهای تخریب شده: این مرکز به منظور تقویت آگاهی، تحقیقات و آموزش در این حوزه فعالیت میکند. این مرکز با سایر بخشهای SES یعنی بخش زیستشناسی محیط و مرکز مطالعات میانرشتهای زیستبوم کوهستان هماهنگ است. موضوعات حفظ تنوع زیستی، فقدان زیستگاهها، آلودگی و توانبخشی مردمی که به علت طرحهای توسعه مجبور به مهاجرت شدهاند، حوزههای عمده فعالیت این مرکز هستند.
مرکز مطالعات میانرشتهای زیستبوم کوه و تپه: این مرکز مبتنی بر این ایده است که مناطق حارهای نقش مهمی را در تولید و بازسازی منابع طبیعی مانند آبهای شیرین، جنگلها و همچنین حفظ تنوع ژنتیکی گیاهان و جانوران ایفا میکند.
مرکز توسعه حرفهای در آموزش عالی (CPDHE): این مرکز متعهد است تا فرصتهای شغلی را برای مدرسان تمامی دانشگاههای هند فراهم کند. با توجه به نقش آموزش عالی در توسعه ملی، CPDHE به ایجاد صلاحیت در متدولوژی تحقیقات، توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، علم و تکنولوژی، محیط زیست و آموزش کمک میکند.
مرکز آموزش و ارتباطات علمی: این مرکز برای تدریس و دستیابی به علوم تأسیس شده است. مرکز آموزش و ارتباطات علمی یک مؤسسه مستقل است که در آن مطالعات توسط اساتید، دانشجویان و دیگر افراد علاقهمند جهت تولید ایدهها و بهبود آموزش علمی در سطح دانشگاه انجام میشود.
مرکز تحقیقات کشورهای در حال توسعه: هدف از ایجاد این مرکز، نگاهی منتقدانه و عقلانی به موضوعات سیاسی است که از دل مطالعات دنیای پسااستعماری بیرون آمدهاند. نتایج این مطالعات در شبکه وسیع آموزشی دانشگاه دهلی، در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد به کار گرفته میشوند. محققان این مرکز در زمینههای علوم سیاسی، اقتصاد، جامعهشناسی، تاریخ، آموزش، فلسفه، روانشناسی و ادبیات در حال فعالیت هستند.
مؤسسههای شناختهشده
مؤسسه آموزش طول عمر (ILLL): این مؤسسه برای کسانی تشکیل شده که بر این باورند که یادگیری محدود به سن و همچنین کلاسهای درس نیست و میتواند در تمام موقعیتها اتفاق بیافتد.
کالج پرستاری اهیلایا بای: این کالج یکی از آموزشگاههای پیشرو در عرصه پرستاری است. کالج پرستاری، دانشجویان خود را در معرض نکات کاربردی پرستاری قرار میدهد. این امر به آنها کمک میکند که دانش عمیقی از پرستاری را به دست آورند.
مؤسسه فیزیوتراپی امر جیوتی: این مؤسسه فیزیوتراپی را به مثابه یک حرفه میبیند و مدارج مربوط به این حوزه را به متقاضیان ارائه میدهد.
کالج آموزشهای ویژه دورگابای دشموخ: این کالج به طور ویژه برای دانشجویان نابینا در نظر گرفته شده است.
مؤسسه معلولان جسمی دین دایال اوپادهایا: این مؤسسه به افراد معلول آموزش میدهد و تحت کنترل اجرایی و مالی وزارت عدالت و توانمندسازی اجتماعی هند است.
مدرسه علوم توانبخشی: هدف این مدرسه، انتشار دانش در حوزه درمان گسترشپذیر و آموزشهای ویژه علوم توانبخشی است.
مؤسسههای وابسته
- بیمارستان ارتش (تحقیق و ارجاع)
- اداره آموزش بهداشت مرکزی
- بیمارستان GB
- بیمارستان هندو رائو
- مؤسسه رفتار انسانی و علوم مربوطه
- مؤسسه پزشکی هستهای و علوم مربوطه
- بیمارستان کاستوربا
- مؤسسه ملی بهداشت و رفاه خانواده
آموزش
دورهها
۲۴۰ رشته در دانشگاه دهلی ارائه میشود که ۸۷ رشته برای کارشناسی و مابقی برای کارشناسی ارشد است.
رشتههای کارشناسی مانند آموزش، علوم کامپیوتر، مهندسی، فناوری اطلاعات، فرآیند ساخت و مهندسی اتوماسیون، بیوتکنولوژی، طب یونانی و آیورودا در این دانشگاه دانشجو میپذیرد.
در مقطع کارشناسی ارشد نیز رشتههای مانند علوم سیاسی، سانسکریت، انگلیسی، ریاضیات، بازرگانی، تاریخ، شیمی، فلسفه و اقتصاد ارائه میشوند.
دانشگاه دهلی در حدود ۷۵ رشته را تحت ساختار آموزش سه ساله و در مقطع کارشناسی در معرض انتخاب متقاضیان قرار میدهد. این رشتهها اساساً زیرمجموعه یکی از سه دانشکده هنر، بازرگانی و علوم قرار میگیرند.
دانشگاه DU، در ۷۰ رشته کارشناسی ارشد دانشجو میپذیرد. این دانشگاه همچنین مدرک امفیل را برای حدود ۲۸ رشته ارائه میدهد. به علاوه، بیش از ۹۰ گواهینامه و ۲۸ دیپلم نیز در دانشگاه دهلی صادر میشود. همچنین ۱۵ دیپلم پیشرفته در زبانهای مختلف ارائه میگردد.
طبیعتاً دورههای دکترا نیز توسط دانشگاه دهلی ارائه میشود. دانشنامه این دورهها ممکن است توسط هر کدام از دانشکدهها صادر شود، اما مدارک دکتری پزشکی تنها توسط دانشکده علوم پزشکی ارائه میگردد.
به دلیل عدم اطمینان از کیفیت آموزشهای حقوقی، کانون وکلای هند به دانشگاه دهلی در رابطه با تعطیل کردن دورههای حقوق تذکر داده است.
رتبهبندی
در سال ۲۰۱۸، بر اساس رتبهبندی جهانی QS، دانشگاه دهلی جایگاه ۴۹۰-۴۸۱ را در میان دانشگاههای جهان به دست آورد. بر همین اساس رتبه ۷۲ در آسیا و ۴۱ در میان کشورهای بریکس به این دانشگاه اختصاص یافت. در همان سال، نشریه تایمز این دانشگاه را در رتبه ۸۰۰-۶۰۱ در جهان، ۱۴۴ در آسیا و ۱۰۹ در میان کشورهای بریکس قرار داد.
طبق «چارچوب رتبهبندی سازمانهای ملی هند»، دانشگاه دهلی مقام ۱۴ در تمام مؤسسهها و هفتم در میان دانشگاهها را از آن خود کرد.
دانشکده حقوق دانشگاه دهلی، در سال ۲۰۱۷ از نظر نشریه هفته، سومین کالج برتر حقوق هندوستان لقب گرفت.